MTA Open Access

Az MTA Könyvtár és Információs Központban elérhető nyílt hozzáféréssel, online publikálással kapcsolatos szolgáltatások.

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Data steward / adatgazdász: egy új szakma | HRDA webinárium

2022. december 13. 14:00 - 15:30

A HRDA következő webináriumának címe Data steward / adatgazdász: egy új szakma, előadói Lencsés Ákos és Száldobágyi Ádám.

Dr. Lencsés Ákos a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) adatgazdásza, a Fiatal Kutatók Akadámiája (FKA) vezetőségi tagja. Könyvtár–matematika szakon végzett az ELTE-n; dolgozott a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) könyvtárában. A KIFÜ-ben több EOSC-hoz kapcsolódó nemzetközi projektben vesz részt. 2021-ben csatlakozott az RDA-hoz.

Az előadásban nemzetközi kitekintéssel bemutatjuk az adatgazdász (data steward) fogalmát, a szakma pontos meghatározásának értelmezési nehézségeit. Megnézzük a piaci intézmények és a kutatási szféra közti adatgazdászati különbségeket. Végül megismerkedünk a külföldi adatgazdász képzőhelyeken elsajátítható készségekkel, illetve a munkakörrel kapcsolatos feladatokkal és elvárásokkal.

Száldobágyi Ádám a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban dolgozik adatgazdászként. Munkája során a kutatási adatkezelés különböző aspektusaival foglalkozik. Ennek egyik legfontosabb területe a hazai kutatók megismertetése a különböző kutatási adatkezelési metódusokkal és lehetőségekkel, figyelembe véve a nemzetközi és hazai elvárásokat. Kutatási adatkezelési kurzusokat, előadásokat tart az Open Science elvárásainak megfelelően a FAIR és a nyílt kutatási adatkezelés részletes bemutatását szem előtt tartva, és kiemelve azokat a szempontokat és jó gyakorlatokat, amelyeket elsajátítva a kutatók minél szélesebb körben mutathatják be munkájukat, így növelve annak láthatóságát. A feladata másik részeként a kutatók segítségével kialakítottak egy olyan adatrepozitóriumot, amelyet könnyen tudnak használni a munkájuk során, és kielégíti az archiválási és a kollaborációs elvárásaikat is. Több hazai és nemzetközi projektben részt vesz, mint például a HUNOR, NI4OS-Europe és az RDA Professionalising Data Stewardship IG.

Előadásomban bemutatom a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban végzett kutatási adatkezeléssel kapcsolatos tevékenységeket, az Adattár adatrepozitóriummal kapcsolatos eddigi tapasztalatainkat. Beszélek a kutatási adatkezelési kérdőíves felmérésről és összegzem azokat az ismereteket, amelyeket a nemzetközi projektjeinkben szereztem a témával kapcsolatban.

 

Az előadásról felvétel készült, mely a HRDA Videotorium-csatornáján érhető el.

 

Részletek

Dátum:
2022. december 13
Időpont:
14:00 - 15:30

Comments are Closed