MTA Open Access

Az MTA Könyvtár és Információs Központban elérhető nyílt hozzáféréssel, online publikálással kapcsolatos szolgáltatások.

Open Journal Systems (OJS/OCS)

Az Open Journal Systems (OJS) egy nyílt forráskódú szoftver tudományos, lektorált folyóiratok megjelentetésének támogatására.

A szoftver weboldalt, szerkesztési munkafolyamat-támogatást és automatikus adatcserét biztosít a szerkesztőségek számára. Támogatja a cikkek beküldését, a lektorálási folyamatot, az online megjelentetést és a létrejött adatok továbbadását pl. indexelő adatbázisok, közös keresők felé OAI-PMH protokollal, API kapcsolattal, ill. az adatok exportálásának lehetőségével többféle formátumban. Használható a teljes funkcionalitás, azaz a kéziratbeküldés, munkafolyamat-támogatás, publikálás és az adatcsere, de arra is lehetőség van, hogy csak publikációs felületként használják a szerkesztőségek a rendszert és ezáltal a megjelent cikkek részt vehessenek az automatizált adatcserében más rendszerekkel.  
Bővebb információ, tájékoztatók, útmutatók itt érhetőek el.

Az MTA Könyvtár és Információs Központ OJS platformot kínál nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratok részére, melyek nonprofit szervezetek kiadásában jelennek meg. A könyvtár a platformot a folyóiratok szerkesztőségének rendelkezésére bocsájtja, az elektronikus folyóiratokat a platformon a szerkesztőségek adminisztrálják. Az OJS használatának éves díja br. 100.000 Ft.

Kapcsolat: