MTA Open Access

Az MTA Könyvtár és Információs Központban elérhető nyílt hozzáféréssel, online publikálással kapcsolatos szolgáltatások.

Indexelés, archiválás

A tudományos kutatás hiteles nyilvántartása Magyarországon az MTA Könyvtár és Információs Központban üzemeltetett Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) adatbázis. A tudományos közleményeket megjelentető kiadók és folyóirat szerkesztőségek számára is előnyös, ha a publikációk adatai szerepelnek az MTMT-ben, hiszen a szerzők a kiadók munkatársai által feltöltött rekordokhoz további információkat, linkeket, idézeteket kapcsolhatnak, így a kiadókról, folyóiratokról is lehet statisztikákat generálni. Továbbá a 2015. évi CXXXI. törvény 6. § (1) előírja, hogy a költségvetési támogatással megjelentetett tudományos művek adatait az MTMT-ben nyilván kell tartani.

Az MTA Könyvtár és Információs Központ célja a tudományos közlemények olvasottságának támogatása és hosszútávú megőrzése. Ennek érdekében üzemelteti a REAL repozitóriumot (gyűjtőköre a könyv és a folyóiratcikk), ill. a REAL-J repozitóriumot (gyűjtőköre a folyóiratok teljes évfolyama egy fájlban vagy számonként).

Számos szerkesztőség dolgozza fel a megjelent közleményeket a REAL-ban és az MTMT-ben. Amennyiben az Ön kiadványát is el kívánja helyezni az MTMT-ben, ill. az MTA KIK repozitóriumában, kérjük vegye fel munkatársainkkal a kapcsolatot az  e-mail címen!

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az open access kiadók kommunikálják, hogy milyen módon támogatják a közlemények megosztását, repozitóriumi archiválását.

Open access folyóiratok számára ajánljuk, hogy regisztráljanak a Directory of Open Access Journal (DOAJ) nemzetközi listában, ill. archiválási politikájukat tegyék közzé a Sherpa RoMEO adatbázisban. Ez utóbbi regisztrációban az MTA KIK és a Debreceni Egyetem munkatársai segítséget nyújtanak a hazai kiadóknak.
Ha az alábbi nyilatkozatot eljuttatják az  címre, az adatfeltöltést nem a kiadónak kell elvégeznie:  https://dea.lib.unideb.hu/dea/handle/2437/232928