MTA Open Access

Az MTA Könyvtár és Információs Központban elérhető nyílt hozzáféréssel, online publikálással kapcsolatos szolgáltatások.

Indexelés, archiválás

A tudományos kutatás hiteles nyilvántartása Magyarországon az MTA Könyvtár és Információs Központban üzemeltetett Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) adatbázis. A tudományos közleményeket megjelentető kiadók és folyóirat szerkesztőségek számára is előnyös, ha a publikációk adatai szerepelnek az MTMT-ben, hiszen a szerzők a kiadók munkatársai által feltöltött rekordokhoz további információkat, linkeket, idézeteket kapcsolhatnak, így a kiadókról, folyóiratokról is lehet statisztikákat generálni. Továbbá a 2015. évi CXXXI. törvény 6. § (1) előírja, hogy a költségvetési támogatással megjelentetett tudományos művek adatait az MTMT-ben nyilván kell tartani.

Az MTMT-ben adatszolgáltatóként szereplő kiadók listája itt érhető el, az által feltöltött publikációk listája pedig itt tekinthető meg.

Az MTA Könyvtár és Információs Központ célja a tudományos közlemények olvasottságának támogatása és hosszútávú megőrzése. Ennek érdekében üzemelteti a REAL repozitóriumot (gyűjtőköre a könyv és a folyóiratcikk), ill. a REAL-J repozitóriumot (gyűjtőköre a folyóiratok teljes évfolyama egy fájlban vagy számonként). A hosszútávú megőrzés és szolgáltatás érdekében PDF – lehetőleg PDF/A – formátumú fájlokat gyűjt a repozitórium, de a Könyvtár tudományos, bibliográfiai és tudománymetriai célú adat- és szövegbányászati tevékenységét elősegítendő, a PDF mellé elhelyezhetők egyszerű szöveges formátumban (TXT, EPUB) is a kiadványok, amennyiben ilyet a kiadók rendelkezésre bocsátanak.

Számos szerkesztőség dolgozza fel a megjelent közleményeket a REAL-ban és az MTMT-ben. Amennyiben az Ön kiadványát is el kívánja helyezni az MTMT-ben, ill. az MTA KIK repozitóriumában, kérjük vegye fel munkatársainkkal a kapcsolatot az  e-mail címen!

A rendszeres adatszolgáltatást végző szerkesztőségeknek ajánljuk, hogy a kiadványok honlapján tüntessék fel a következő szöveget: A kiadványt az MTMT indexeli és a REAL archiválja. A szöveghez linkelhető:

  • az MTMT-ben a szerkesztőséghez kapcsolt publikációs lista (pl. a Belügyi szemle szerkesztőségének publikációs listája ide kattintva megtekinthető)
  • a REAL-ban szereplő cikkek listája (pl. a Belügyi szemle cikkeinek listája ide kattintva megtekinthető)
  • és a REAL-J-ben elérhető évfolyamok listája (pl. a Belügyi szemle archívuma ide kattintva megtekinthető).

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az open access kiadók kommunikálják, hogy milyen módon támogatják a közlemények megosztását, repozitóriumi archiválását, azaz weboldalukon tegyék közzé archiválási irányelveiket. Ajánljuk, hogy a kiadványokat a megosztás elősegítésének érdekében lássák el szabad liszensszel (pl. Creative Commons).

Open access folyóiratok számára ajánljuk, hogy regisztráljanak a Directory of Open Access Journal (DOAJ) nemzetközi listában, ill. archiválási politikájukat tegyék közzé a Sherpa RoMEO adatbázisban. 

Az MTA KIK munkatársai szívesen nyújtanak segítséget a szerkesztőségi gyakorlatnak megfelelő liszensz kiválasztásában, a fentiekben szereplő nyilatkozatok összeállításában, az indexelők minősítési kérelmeinek kitöltésében az  címen.