MTA Open Access

Az MTA Könyvtár és Információs Központban elérhető nyílt hozzáféréssel, online publikálással kapcsolatos szolgáltatások.

A kutatási objektum – a HRDA és az ELKH ARP ismeretterjesztő rendezvénye

Az ELKH Adatrepozitórium Projekt és a HRDA közös szervezésében 2022. június 29-én 14:00 – 15:30 között került megrendezésre a kutatási objektumokat bemutató ismeretterjesztő rendezvény A kutatási objektum címmel.

Az esemény programja:

14:00
A kutatási objektum (RO), mint a kutatási folyamat reprodukálását elősegítő modell
Előadó: Kovács László (SZTAKI)
Az előadásban ismertetjük a kutatási objektum (Research Object, RO) fogalmát és elmondjuk, hogy a kutatási folyamat reprodukciójára vonatkozó elvárások hogyan vezettek a megalkotásához. Bemutatjuk az RO-Crate-et, amely a digitális kutatási objektumok egyfajta csomagolási módszere, és körbejárjuk, hogy milyen lehetséges felhasználási esetei lehetnek. Az RO-Crate alkalmazása és a FAIR (Megtalálható, Elérhető, Együttműködő, Újrafelhasználható) adatkezelés közötti lehetséges kapcsolatok felvillantásával zárul az előadás.

14:45
Kutatási objektumok a memóriaintézmények szemszögéből  (Prezentáció elérhető)
Előadó: Holl András (MTA KIK)
A memóriaintézmények a kutatási folyamat sokféle lenyomatát archiválták és szolgáltatták korábban is. Egyes hagyományos gyakorlatok felvillantásán túl megvizsgáljuk a tudományos közösség számára megszokott kapcsolatokat a kutatási objektumok elemei között (és a kutatási objektumok között). A kapcsolatok közül kiemelten foglalkozunk a kutatásértékelés szempontjából fontosakkal.

Comments are Closed