A DOI (Digital Object Identifier) segítségével megoldható az online megjelenő közlemények egyértelmű azonosítása és elérésük hosszútávú biztosítása. Ennek érdekében a közleményekhez egy azonosítót kell rendelni, melyet egy központi adatbázisban össze kell kapcsolni az URL-el, ahol a közlemény teljes szövege elérhető. A rendszerhez való csatlakozással a kiadók vállalják, hogy ha a közlemények online elérhetősége változik, módosítják a korábbi URL-t az újra a központi adatbázisban. Emellett a DOI-val ellátott közlemények egy példányát a megjelenést követően folyamatosan repozitóriumban archiválják, hogy ha megszűnik a honlap, ahová a DOI továbbítja az olvasókat, legyen egy másodlagos tárhely, aminek segítségével a DOI működése fenntartható. Mindez biztosítja a mindenkori online elérést.

A központi adatbázis ezen kívül tárolja az online objektumok metaadatait is, ami lehetővé teszi az automatikus adatcserét. Így például:

  • a CrossRef-es DOI-k használatával importálhatjuk a közlemények bibliográfiai adatait a Magyar Tudományos Művek Tárába (MTMT) vagy az  Eprints szoftvert használó repozitóriumokba,
  • a szerzők ORCID (Open Researcher and Contributor ID) profilja is a DOI azonosítók alapján gyűjti a kutatók publikációit,
  • mivel a DOI egyedi azonosító, megkönnyíti a hivatkozás-keresést is, amennyiben a hivatkozott irodalomjegyzékben a szerzők feltüntetik,
  • az elmúlt években több szabadon hozzáférhető adatbázis is megjelent, amik a CrossRef ügynökség adatbázisára (is) építve teszik lehetővé a szakirodalom és az idézettségi adatok keresését. Ilyen például: Dimensions, Lens, 1Findr, Scilit, Science Open, BASE, CORE

 

A rendszerhez csatlakozó szervezetek az ún. prefix birtokában maguk állítanak össze DOI azonosítókat a közlemények számára. A DOI-k regisztrációját minden kiadvány online megjelenését követően el kell végezni a központi adatbázisban. A regisztráció arra alkalmas szoftverekben (pl. Open Journal Systems, Open Conference Systems) automatizálható.

A DOI-t mind az online felületen, mind a nyomtatott példányon - ha van nyomtatott verzió - fel kell tüntetni. A regisztrációhoz egyedi URL szükséges.

Az MTA Könyvtár és Információs Központ DOI Irodája két ügynökségnél is biztosítja a DOI regisztráció lehetőségét. A szolgáltatás igénybevétele együttműködési megállapodás aláírásához kötött, mely az együttműködés kereteit rögzíti az MTA KIK és a partner között. A rendszerhez csak kiadók, szerkesztőségek, intézmények csatlakozhatnak, kutatók számára a szolgáltatás nem elérhető.

További információkért kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!

CrossRef

A CrossRef ügynökségnél regisztrált DOI az azonosításon és az elérés biztosításán kívül többet is nyújt, ha a regisztráción kívül más szolgáltatásokat is igénybe vesz a partner. Az MTA KIK csak regisztrációs szolgáltatást nyújt, de ha a későbbiekben a partner áttér a saját hatáskörű adminisztrációra, más szolgáltatásokat is igénybe vehet díjfizetés ellenében ennél az ügynökségnél.

A partner részére megküldött prefix birtokában a szerkesztőség állítja össze a DOI azonosítót egy saját hatáskörben meghatározott séma szerint (útmutató a suffix összeállításához).

Javasoljuk például az alábbihoz hasonló séma meghatározását:

10.12345/XY.2016.1-2.15

10.12345 a fix előtag, ami azonosítja a folyóiratot
XY - a folyóirat rövid elnevezése,

2016 - a megjelenés éve,

1-2 - a füzet száma

15 - a cikk sorszáma a tartalomjegyzékben

Felhívjuk a figyelmet, hogy a DOI-ban nem szerepelhet gondolatjel és az azonosító végén ne használjanak pontot!

DOI-val azonosítható a folyóirat főoldala, az évfolyam, a füzetszám, az egyes cikkek, de akár a cikkekben megjelenő képek, ábrák, táblázatok (stb.) is. Minden azonosított objektum egyedi URL-el, saját weboldallal kell rendelkezzen, ahol szerepelnek az alábbi adatok (ld. Your landing page):

  • az azonosított objektum teljes bibliográfiai leírása,
  • a DOI kattintható linkként,
  • a fulltext letöltésének lehetősége akár nyílt hozzáféréssel, akár díjfizetés ellenében.

 

Például:

Nyílt hozzáférésű cikk: https://doi.org/10.17700/jai.2015.6.4.202

Nyílt hozzáférésű cikk (a friss számok csak előfizetéssel elérhetőek): https://doi.org/10.18414/KSZ.2015.11.1140


A CrossRef DOI regisztrációjának feltétele, hogy a közlemények irodalomjegyzékében fel kell tüntetni minden olyan forrás DOI azonosítóját linkként, amit szintén a CrossRef-nél regisztráltak más folyóiratok (ld.
Crossref DOIs in reference lists and bibliographies; a DOI-ból a https://doi.org/ előtag segítségével képezhető kattintható link). Javasoljuk, hogy a szerzői útmutatóban rögzítsék, hogy a DOI-k feltüntetése az irodalomjegyzékben kötelező. A CrossRef több keresőt is biztosít saját adatbázisához, melyek segítségével ellenőrizhető, hogy a hivatkozott irodalomjegyzékben szereplő közleményeknek van-e a CrossRef-nél regisztrált DOI azonosítója:

http://search.crossref.org/ (nagyon egyszerű, egymezős, szabadszavas kereső)

http://www.crossref.org/guestquery/ (az egyes metaadat mezőkre keresési lehetőséget biztosító, pontos találatokat eredményező kereső)

https://doi.crossref.org/simpleTextQuery (ingyenes regisztrációt követően, havi 5000 db korlát mellett igénybe vehető szabadszavas kereső, akár az egész irodalomjegyzék bemásolható egy keresésbe)

Az irodalomjegyzékben szereplő linkek növelik a közlemények olvasottságát, hiszen ez a kötelezettség minden CrossRef tagra vonatkozik, így a kiadványok egymásra linkelnek. A későbbiekben az ugyancsak ingyenes Cited-by szolgáltatás igénybe vételével, melynek során a teljes irodalomjegyzék is feldolgozásra kerül a regisztráció során, lehetséges egy adott cikkre érkezett hivatkozások lekérdezése is. A hivatkozások lekérdezésére mutató link feltüntethető például a cikk weboldalán.

A CrossRef a DOI regisztrációért 1 USD / db árat számol fel, melyet a partnernek kell finanszíroznia.

DataCite

A DataCite ügynökség elsősorban kutatási adatok azonosítására specializálódott, de más dokumentumtípusok számára is ad ki azonosítót, amik leírására a metaadat séma alkalmas. Az MTA KIK szolgáltatását igénybe vevő egyetemeken készült PhD dolgozatok DOI azonosítóit ez az ügynökség biztosítja. A regisztráció az MTA KIK partnerei számára jelenleg díjmentes.