Meghívó a Research Data Alliance budapesti eseményére

Kategória
Research Data Alliance
Dátum:
2018. február 7. 10:00 - 14:00
Helyszín
Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, Széchenyi István tér 9, Kisterem (2. emelet)

A Researh Data Alliance egy globális különleges kutatói hálózat. Hatékony választ keresünk arra folyamatosan növekvő problémára, hogy a kutatók által mért és rendszerezett egyre növekvő adatokat hogyan lehetne a kutatás érdekében legjobban kiaknázni, majd hatékonyan a kutatói társadalom széles körének elérhetővé tenni.

Az eredetileg Európában született gondolat szárba szökkent, és 2012-ben megalakult globális keretek között az RDA. Mára 128 országból 6500 kutató dolgozik együtt, hogy a "nagy adat" ("Big Data") kezelésével kapcsolatos kérdésekre megtaláljuk a hatékony, mindenki által támogatható megoldásokat, nyilvánosan elérhető ingyenes formában. Kiemelt cél, hogy az egyes kutatási területek és a nagy régiók adatainak összefésülése lehetővé váljon. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nagyon gyorsan változó informatikai és jogi környezetben ha szabványokat nem is mindig, a legjobb gyakorlatokat lehetséges elérni és a gyakorlatba átültetni.

Európai támogatásunk a Horizon 2020 kereti között történik. Az RDA 4 projekt fő célkitűzése, hogy megőrizve a globális kereteket, az EU-n belül közelebb kerüljünk a tagállamok kutatói hálózatához, hiszen ők birkóznak meg nap mint nap a növekvő adatok okozta kihívással. Az RDA üdvözli és támogatja az EU "Nyitott Innováció - nyitott tudomány a nyitott világra" programját, és aktívan részt vállalunk a megvalósításában. A következő kutatási keretprogram során számítunk arra, hogy adatkezelési megoldásaink beépülnek a kutatói programokba.

Az RDA alulról építkező valódi civil szervezet. Tagjaink a világ minden pontjáról részt vehetnek a munkánkban. Minden tevékenységünk nyilvánosan elérhető a világ bármely pontjáról.

Szeretnénk, ha Magyarország és a magyar kutatók a jelenlegi tagokhoz hasonlóan bekapcsolódnának munkánkba.
Ennek elősegítésére szerveztük a 2018. február 7-i eseményt, ahol első kézből adunk tájékoztatást a program jelenéről és a közeljövő terveiről.

További információk és program

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött

 
 

Üzemelteti iCagenda